Emina Dudo odbranila magistarski rad

Emina Dudo je 21.12.2023. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Odjel za ratne zločine Suda BiH, kao mješoviti ad hoc    međunarodni krivični sud osnovan sporazumom između UN-a i Bosne i Hercegovine“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Almin Dautbegović, prof. dr. Hana Korać i prof. dr. Almir Pustahija te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast krivičnopravna.

Kao jedna od prihvaćenih definicija međunarodnih krivičnih djela jeste da se međunarodno krivično djelo može odrediti kao protivpravno ponašanje krivično odgovornog učinioca kojim se povrijeđuju ili ugrožavaju dobra zaštićena međunarodnim pravom, mir među narodima i sigurnost čovječanstva, koje je propisima određeno kao krivično djelo i za kojeg učinioca je propisana krivična sankcija. Kada su se ova krivična djela pojavila nije moguće precizno ustanoviti, međutim, pretpostavlja se da su ova krivična djela stara koliko i istorija ljudskog društva, dok se njihov međunarodni značaj može odrediti od vremena kada je međunarodna zajednica preduzela aktivnosti na suzbijanju navedenih krivičnih djela. Aktivnost međunarodne zajednice u suzbijanju ratnih zločina i drugih djela protiv čovječnosti ogleda se u stvaranju i izgradnji međunarodnog krivičnog prava.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Emina Dudo odbranila magistarski rad