Belma Hafizović odbranila magistarski rad

Belma Hafizović je 14.11.2023. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Institut prikrivenog istražitelja u suzbijanju organiziranog kriminala“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Nedžad Korajlić, prof. dr. Almir Pustahija i prof. dr. Ismet Alija te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast krivičnopravna.

Posebne istražne radnje kojima se privremeno krše ljudska prava i slobode s ciljem pribavljanja dokaza i saznanja koji su od važnosti za krivični postupak, koristan su instrument u borbi protiv najtežih oblika kriminaliteta, jer su se klasične forme prikupljanja dokaza pokazale kao nedovoljne, pa iz tih razloga, savremene države pribjegavaju novim procesnim formama prikupljanja dokaza – posebnim istražnim radnjama, makar i po cijenu zadiranja u ljudska prava i slobode. Njihov cilj je osigurati prikupljanje dokaza, čime bi se pokrenuo krivični postupak i kao krajnji cilj imalo donošenje meritorne presude o počinitelju krivičnog djela i njegovoj krivici, odnosno spriječiti učinitelja krivičnoga djela u daljnjem činjenju krivičnih djela.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Belma Hafizović odbranila magistarski rad