Amira Selimović Maljišević odbranila magistarski rad

Amira Selimović Maljišević je 21.10.2023. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Ništavost i poništenje sudske nagodbe u Bosni i Hercegovini s osvrtom na uporedna prava“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Meliha Frndić Imamović, prof. dr. Haris Hasić i prof. dr. Nedžad Ajnadžić te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast građanskopravna.

U Bosni i Hercegovini institut sudske nagodbe je regulisan Zakonom o parničnom postupku pred sudom Bosne i Hercegovine Zakonom o parničnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, Zakonom o parničnom postupku Republike Srpske i Zakonom o parničnom postupku Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Svi ovi zakoni sadrže identične norme koje se odnose na sudsku nagodbu.  Nije samo interes stranaka da zaključe sudsku nagodbu nego i suda, odnosno postoji obaveza suda da, na način koji ne ugrožava njegovu nepristrasnost, na pripremnom ročištu, kao i u toku cijelog postupka, nastoji da stranke zaključe sudsku nagodbu.  To nastojanje se ogleda kroz obavezu ocjene sudije, kada je to osnovano, da strankama predloži sudsku nagodbu, vodeći računa o željama stranaka, njihovim interesima, prirodi spora, odnosima među strankama i drugim okolnostima.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Amira Selimović Maljišević odbranila magistarski rad