Edin Malkić uspješno odbranio doktorski rad

Edin Malkić je 28.9.2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranio doktorski rad pod naslovom „Savremeni izazozovi u suprostavljanju organizovanom kriminalitetu u Bosni i Hercegovini“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Nedžad Korajlić, prof. dr. Hana Korać, prof. dr. Vjekoslav Vuković, te stekao akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Krivično pravo.

Bosna i Hercegovina kao zemlja u procesu tranzicije ima povoljne uslove za razvoj organizovanog kriminaliteta i djelovanje grupa za organizovani kriminal. Pored toga što se nalazi u procesu tranzicije, Bosna i Hercegovina je država sa složenim državnim ustrojstvom i podjelom nadležnosti između nekoliko nivoa vlasti, što je čini dodatno osjetljivom na pojavu koruptivnih pa i svih drugih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta. Veliki broj agencija za provođenje zakona rezultira velikim brojem raznovrsnih propisa za postupanje, zbog nepostojanja hijerarhije postoji neujednačen pristup u radu, površan i nekompletan proces izbora kadrova doprinosi nepovoljnoj situaciji u oblasti organizovanog kriminaliteta.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Edin Malkić uspješno odbranio doktorski rad