Arber Alija uspješno odbranio doktorski rad

Arber Alija je 13.7.2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranio doktorski rad pod naslovom Značaj i uloga znanja i ljudskog kapitala u novoj ekonomiji“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Namik Čolaković, prof. dr. Faruk Jašarević, prof. dr. Meliha Frndić Imamović, te stekao akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Ekonomsko pravo.

Znanje kao ekonomski resurs postao je bitan faktor ekonomskog rasta i razvoja. To je najbolje vidljivo u endogenoj teoriji rasta gdje je istaknut značaj obrazovanja, istraživanja, inovacija, tehnološkog napretka, te ljudskog kapitala u ekonomskom rastu. Potvrđuje to i činjenica da se danas govori o tzv. novoj ekonomiji u kojoj su tradicionalni resursi zamijenjeni znanjem, visokom tehnologijom, razvijenom informatičko - komunikacijskom infrastrukturom s informacijama i idejama kao temeljnim ekonomskim resursima. Ljudski kapital u ekonomiji, između ostalog, predstavlja stečena znanja i vještine i vrlo je bitan za vrijednost preduzeća, kako s aspekta produktivnosti, tako i konkurencije. Današnja nova ekonomija stvara vrijednosti kroz neopipljivu sferu ljudskog kapitala što zahtijeva nove pristupe izražavanju onoga što se vidi i osjeća.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Arber Alija uspješno odbranio doktorski rad