Nermin Alihodžić uspješno odbranio doktorski rad

Nermin Alihodžić je 27.4.2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranio doktorski rad pod naslovom „Utjecaj vladavine prava na ekologiju“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Ferid Otajagić, acc. prof. dr. Džemal Najetović, prof. dr. Djelza Alija Selmanović, te stekao akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Međunarodno pravo.

Da bi čovječanstvo adekvatno odgovorilo na klimatske promjene potrebno je istovremeno da nauka dâ svoj doprinos u ovom dijelu, ali i da ljudi promjene cjelokupan koncept načina svoga života. Bosna i Hercegovina prelazak na zelenu ekonomiju treba posmatrati kao veliki izazov, ali i kao veliku razvojnu šansu. Ovaj izazov može da bude i prijetnja ukoliko već danas ne budemo konkretno djelovali, jer kasnimo po pitanju prelaska na obnovljive izvore energije, a razvojna šansa je veliko dobro koje nam se pruža da našu ekonomiju postavimo na potpuno drugim osnovama i učinimo je pravednijom i humanijom za šire društvene mase. Da bi se to postiglo na državnom nivou entitetske vlasti i vlasti Distrikta Brčko trebaju biti jedinstvene po pitanju pristupa reformama. Bosna i Hercegovina jeste u decembru 2022. godine dobila kandidatski status po pitanju pristupa Evropkoj uniji. Međutim, ukoliko se u narednom periodu ne pristupi neophodnim reformama koje je predložila Evropska unija, ako se u skorije vrijeme ne krene sa vlastitim programom reformi za poboljšanje poslovnog okruženja i za ubrzanje ekonomskog rasta, kandidatski status bi mogao se pretvoriti u još jedan dugotrajan proces čekanja na ulaznim vratima EU.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Nermin Alihodžić uspješno odbranio doktorski rad