Damir Laličić odbranio magistarski rad

Damir Laličić je 15.4.2023. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Pravni i institucionalni okvir učešća nevladinih organizacija u zdravstvenom sistemu s naglaskom na pružanje usluga marginaliziranim – socijalno isključenim kategorijama, pred komisijom koju su činili:  prof. dr. Sead Dizdarević, prof. dr. Faruk Jašarević i doc. dr. Samir Buljina te stekao akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast ekonomskopravna.

Pravno - institucionalni okvir sistema zdravstva u BiH reflektira ustavno uređenje zemlje, koje karakteriziraju kompleksno ustavnopravno i administrativno - teritorijalno uređenje i fragmentiran sistem izrade i implementacije politika. Zdravstvena zaštita u Bosni i Hercegovini je regulisana na nivou entiteta, s tim da je u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine veći dio ovlasti na kantonalnom nivou. Iz tih razloga u Bosni i Hercegovini postoji 13 ministarstava zdravstva, fondova zdravstvenog osiguranja, zavode za zdravstvenu zaštitu itd. Sve ove institucije imaju svoje zakonske akte kojima se različito reguliraju prava i obaveze pacijenata.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Damir Laličić odbranio magistarski rad