Lea Čavić uspješno odbranila doktorski rad

Lea Čavić je 11.3.2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranila doktorski rad pod naslovom „Čimbenici porasta recidivizma i pojave sve težeg kriminaliteta kod djece i maloljetnika na području grada Zagreba“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Hana Korać, prof. dr. Gordana Mršić te doc. dr. Almir Pustahija, te stekla akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Krivično pravo.

Maloljetnička delikvencija je pojam koji se koristi za kriminalitet koji čine kazneno odgovorni maloljetni počinitelji kaznenih djela, tačnije osobe u dobi od 14 do 18 godina, a koja su se pojavila kao počinitelji kaznenih djela. Ako se maloljetnik u proučavanom razdoblju ponovno pojavljuje kao počinitelj kaznenog djela, tada se govori o maloljetnom recidivisti. Analizom rizičnih i zaštitnih čimbenika kod pojedinog maloljetnika, procjenjuju se njegove konkretne potrebe te njegov kriminogeni rizik, a koji pokazatelji su važni kako na individualnoj razini za pojedinog maloljetnika tako i za kvalitetnu procjenu i planiranje intervencija usmjerenih prema mladima, a služe i za izradu konkretnih individualnih  preventivnih programa.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Lea Čavić uspješno odbranila doktorski rad