Lejla Numanović odbranila magistarski rad

Lejla Numanović je 16.2.2023. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Intelektualni kapital u funkciji ostvarivanja konkurentske prednosti preduzeća“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Haris Hasić, prof. dr. Faruk Jašarević i prof. dr. Ismet Alija te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast ekonomskopravna.

Intelektualni kapital je relativno nova ekonomska kategorija koja se temelji na postavkama znanja. Intelektualni kapital, tj. znanje predstavlja sve faktore poslovanja koji nisu izraženi u financijskim izvještajima, ali stvaraju dodatnu vrijednost u organizaciji i značajno utječu na dugoročnu profitabilnost i konkurentnost pojedinog preduzeća, odnosno predstavlja zbir svih znanja u preduzeću koja osiguravaju konkurentsku prednost na tržištu. Kako intelektualni kapital znatno utječe na profitabilnost i konkurentnost pojedinog preduzeća, zanimljiv je za proučavanje i istraživanje. Informacije i znanje su postali ključni faktori konkurentske prednosti i poslovnog uspjeha.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Lejla Numanović odbranila magistarski rad