Admira Bakić odbranila magistarski rad

Admira Bakić je 8.11.2022. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Brčko distrikt Bosne i Hercegovine - model i koehzioni faktor funkcioniranja entiteta u interesu građana“, pred komisijom koju su činili:  prof. dr. Ferid Otajagić, doc. dr. Edis Bajić i acc. prof. dr. Džemal Najetović te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast međunarodnopravna.

Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine je uspostavljen na principu podjele vlasti u skladu sa članom 19. Statuta Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. U dijelu III Konačne odluke je predstavljena struktura Distrika – osnovni koncept je bio uspostavljanje jedinstvene, unitarne, multietničke demokratske vlade koja će imati ovlasti koje su imali entiteti. Ta vlada se sastoji od zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. U skladu sa principom podjele vlasti i strukturom predstavljenom u Konačnoj odluci, Statutom su određene institucije vlasti: − Zakonodavnu vlast vrši Skupština Distrikta − Izvršnu vlast vrši Vlada Distrikta i − Sudsku vlast vrše sudovi Distrikta. Skupština Brčko Distrikta je zakonodavno tijelo Distrikta.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Admira Bakić odbranila magistarski rad