Adisa Jusić odbranila magistarski rad

Adisa Jusić je 25.10.2022. godine u sali 1 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Položaj i tretman zatvorenica u Federaciji BiH i usklađivanje s evropskim standardima“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Osman Jašarević, doc. dr. Almir Pustahija i doc. dr. Zijad Srabović te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast krivičnopravna.

Zatvorski sistem u Bosni i Hercegovini danas karakterizira fragmentiranost, kako u smislu organizacione strukture, tako i u smislu zakonodavnog okvira koji ga reguliše. Zakonodavni okvir postoji na državnom i na entitetskom nivou i važno je naglasiti da se u svim zakonima (Zakon o izvršenju krivičnih sankcija u BiH, Zakon o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, Zakon o izvršenju krivičnih sankcija Republike Srpske), o izvršenju krivičnih sankcija ne pružaju posebne sekcije ili dijelove područja koji se odnose na izvršenje krivičnih sankcija za žene. Većina zakonskih odredbi uglavnom se odnose na muškarce zatvorenike u odnosu na žene zatvorenice. Pojedini članovi navedenih zakona o izvršenju krivičnih sankcija samo u određenim pitanjima razlikuju žene zatvorenice od muškaraca zatvorenika.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Adisa Jusić odbranila magistarski rad