Šemsudin Čilaš odbranio magistarski rad

Šemsudin Čilaš je 7.7.2022. godine u sali 1 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Sistem zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Ferid Otajagić, prof. dr. Djelza Alija Selmanović i acc. prof. dr. Džemal Najetović te stekao akademsko zvanje magistar prava, uža naučna oblast javnopravna.

Ljudska prava su urođena prava svakog čovjeka koja mu pripadaju na temelju činjenice njegovog postojanja kao ljudskog bića, a bez obzira na njegovu rasu, boju kože, vjeroispovijest, spol, imovinu, nacionalno ili društveno porijeklo, političko ili drugo mišljenje, kao i bez obzira na politički, pravni ili međunarodni status zemlje kojoj pripada. Ova prava pod svim okolnostima ostaju održiva i u odnosu na njih u pravilu ne bi trebala postojati mogućnost bilo kakvog njihovog ograničenja. Ljudske slobode i prava su jedan bitan dio ljudske prirode, a koja se zapravo ne bi ni mogla zamisliti bez njih. U pravilu svi ljudi imaju iste slobode i prava, i svi su dužni da poštuju slobode i prava svakog pojedinca. Ljudske slobode i prava poslužile su kao osnov za razvoj civilizovanog društva i velikih pravnih sistema.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Šemsudin Čilaš odbranio magistarski rad