Nerkez Arifhodžić uspješno odbranio doktorski rad

Nerkez Arifhodžić je 5.7.2022. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranila doktorski rad pod naslovom „Diplomatija Bosne i Hercegovine u periodu od sticanja nezavisnosti (1992.) do Dejtona (1995.), sa posebnim osvrtom na mirovni proces i diplomatske odnose sa Organizacijom islamske konferencije i Savjetom evrope“, pred komisijom koju su činili: acc. prof. dr. Džemal Najetović, prof. dr. Omer Hamzić, doc. dr. Benjamina Karić, te stekla akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Historija države i prava.

Služba vanjskih poslova svake moderne države, a posebno diplomatija, temelji se na međunarodnim pravilima, posebno na Bečkim konvencijama o diplomatskim i konzularnim poslovima. Diplomatija, u principu, mora imati definisanu strategiju i operativne planove za provođenje vanjske politike, regulirane unutrašnje odnose u resoru vanjskih poslova i dostatna finansijska sredstva. Ona je u obavezi da provodi međunarodne konvencije i sporazume kojim je dotična država pristupila. Trebalo bi da u svojim redovima ima kvalitetne kadrove koji su u mogućnosti da zadovolje visoke kriterije profesije.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Nerkez Arifhodžić uspješno odbranio doktorski rad