Amela Halapić odbranila magistarski rad

Amela Halapić je 25.4.2022. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Javni sektor – temelj društva i generator njegovog razvoja“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Namik Čolaković, prof. dr. Faruk Jašarević i prof. dr. Mevludin Mustafić te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast ekonomskopravna.

Plaće koje su veće od privatnoga sektora, glomazan birokratski aparat, zapošljavanja po političkoj podobnosti, nesuklađenost između znanja i profesionalnih vještina koje su potrebne javnom sektoru i niska proizvodnost rada jesu izazovi s kojima se javni sektor susreće i koje će morati rješavati što je prije moguće, zatim njegova struktura, značaj i pozicija u sistemu društvenog integriteta upozoravaju na činjenicu da su reforma bosanskohercegovačkog javnoga sektora i povećanje njegove učinkovitosti neophodni uslov za njegovo sistemsko, optimalno, efikasno i pouzdano funkcionisanje, kao temelja društva i generatora daljnjeg ekonomskog rasta i razvoja Bosne i Hercegovine.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Amela Halapić odbranila magistarski rad