Armin Đuderija odbranio magistarski rad

Armin Đuderija je 16.4.2022. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Etiologija i fenomenologija prosjačenja u Bosni i Hercegovini“, pred komisijom koju su činili: acc. prof. dr. Džemal Najetović, prof. dr. Hana Korać i prof. dr. Sadmir Karović te stekao akademsko zvanje magistar uže naučne oblasti krivičnopravne.

Etiologija i fenomenologija kao srodne pojave su neodvojivi dio fenomena siromaštva, ali i tipična devijantna ponašanja zato što dovode u pitanje vrijednosti ljudskog rada. Prosjačenje ima vrlo upečatljive sigurnosne izazove za društvo i državu zbog jasnih veza s organizovanim kriminalom, trgovinom ljudima i djecom, prostitucijom, kao i zloupotrebom i zlostavljanjem djece. U kriminološko- sigurnosnom smislu prosjačenje danas ima i upečatljiv međunarodni karakter, i u pogledu fenomenologije kao pojave i u pogledu neophodnosti saradnje država u suzbijanju ove društvene devijacije i njenih kriminalnih elemenata.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Armin Đuderija odbranio magistarski rad