Bojan Jožanc odbranio magistarski rad

Bojan Jožanc je 19.2.2022. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Međunarodni sukobi s posebnim osvrtom na psihološku teoriju sukoba“, pred komisijom koju su činili:  acc. prof. dr. Džemal Najetović, prof. dr. Ferid Otajagić i prof. dr. Ismet Alija te stekao akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast međunarodnopravna.

Kako su sukobi stalni pratilac i česta negativna pojava u međunarodnim odnosima, nauka međunarodnih odnosa je posvetila posebnu pažnju izučavanju i objašnjavanju sukoba. Psihološke teorije sukoba proučavaju psihološki aspekt ponašanja odlučujućih pojedinaca u nastanku sukoba i u toku sukoba i stavljaju akcent na psihičke karakteristike ličnosti. Pri tome se koriste raznim naukama kao što su antropologija, psihologija, sociologija, kriminalistika kako bi se objasnilo i razumijelo ponašanje pojedinih ličnosti u međunarodnim sukobima.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Bojan Jožanc odbranio magistarski rad