Amra Klobodanović odbranila magistarski rad

Amra Klobodanović je 16.2.2022. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom Krivično djelo nesavjesnog liječenja“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Hana Korać, prof. dr. Nedžad Korajlić i doc. dr. Almir Pustahija te stekla akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast krivičnopravna.

Ustav Federacije Bosne i Hercegovine posvećuje pažnju zaštiti zdravlja stanovništva kroz odredbu kojom se utvrđuje da sve osobe na teritoriji Federacije uživaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Pored Ustava., kao najvišeg pravnog akta, zdravlje se štiti i kroz odredbe mnogobrojnih zakona od kojih su najznačajniji svakako Zakon o zdravstvenoj zaštiti („Službene novine Federacije BiH“, 46/10, 75/13)  i Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata („Službene novine Federacije BiH“, br. 40/10). Kako je nedvojbeno da je zaštita zdravlja stanovništva djelatnost koja je od posebnog značaja i najvišeg interesa društvene zajednice i kako samim tim zbog neadekvatnog postupanja mogu iz nje proisteći teške posljedice po zdravlje ili čak živote 1judi, država je inkriminirala nesavjesno postupanje prilikom liječenja svojim krivičnim zakonodavstvom. Krivični zakon Federacije BiH u glavi XXI sadrži niz krivičnih djela protiv zdravlja ljudi.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Amra Klobodanović odbranila magistarski rad