Maja Bunjevac - Bašalija uspješno odbranila doktorski rad

Maja Bunjevac - Bašalija je 5.2.2022. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranila doktorski rad pod naslovom „Savremene metode u istragama pojavnih oblika krivičnih djela trgovine ženama“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Nedžad Korajlić, prof. dr. Hana Korać, doc. dr. Hana Korać, te stekla akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast Krivično pravo.

Trgovina ženama, kao vrlo aktuelan i naglašen problem u savremenom društvu, posmatra se u okviru organizovanog kriminala u kojem se i realizuje. Zbog specifičnosti koje ova pojava nosi sa sobom, zaslužuje apsolutnu pažnju i posvećenost, kako bi se barem djelimično mogli predvidjeti i eventualno preduhitriti razvojni pravci i trendovi u budućnosti. Ova pojava izaziva i pažnju kod mnogih stručnjaka s područja zaštite osnovnih ljudskih prava. Predstavlja savremeni oblik ropstva koji organizatorima i saučesnicima pribavlja iznimno veliki profit, a može uključivati niz krivičnih djela, koja se realizuju na području jedne ili nekoliko zemalja, uključujući sve veći broj mladih žrtava, žena uglavnom, koje doživljavaju različite oblike viktimizacije.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Maja Bunjevac - Bašalija uspješno odbranila doktorski rad