Alem Ćenanović odbranio magistarski rad

Alem Ćenanović je 29.1.2022. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Prevencija maloljetničkog prestupništva u Kantonu Sarajevo u zadnjih pet godina“, pred komisijom koju su činili:  prof. dr. Gordana Mršić, prof. dr. Hana Korać i doc. dr. Almir Pustahija te stekao akademsko zvanje magistar prava uža naučna oblast krivičnopravna.

Maloljetnici predstavljaju najosjetljiviju kategoriju na koju najviše utiče kriza društvene zajednice, pa se njihova reakcija na ove pojave ogleda kako u asocijalnom ponašanju, tako i u vršenju krivičnih djela. U takvim uslovima se postavlja pitanje i efikasne reakcije cjelokupnog pravnog sistema i pojačane društvene kontrole nad prestupničkim ponašanjem mladih, kako u krivičnim sankcijama, tako i u posebnim preventivnim programima za pojedine grupe maloljetnika koje pokazuju poremećaje u ponašanju. Pokretanje krivične procedure prema malodobnim počiniteljima krivičnog djela zahtijeva hitno i koordinirano postupanje svih onih koji su u tu proceduru uključeni, ali isto tako i stvaranje potrebnih uslova za ostvarivanje primarne, sekundarne i tercijarne prevencije.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Alem Ćenanović odbranio magistarski rad