Na Pravnom fakultetu održana međunarodna naučna konferencija „Pravna država i vladavina prava u BiH“

Dana 19.5.2018. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku održana je međunarodna naučna konferencija na temu „Pravna država i vladavina prava u BiH“. Cilj konferencije je bio razmatranje aspekata u kojima je najviše izraženo kršenje vladavine prava i načela pravne države u BiH, te nuđenje mogućih rješenja za njihovo efikasno otklanjanje. Prilikom prezentacije rezultata svojih istraživanja učesnici su pokušali dati odgovore na pitanja koliko se poštuju principi vladavine prava u Bosni i Hercegovini, te dokle je došao proces tranzicije države BiH i poštivanja Ustava BiH kao najvišeg pravnog akta.

Konferenciju je svečano otvorio prof. dr. Ismet Alija, osnivač i glavni menadžer. Prigodnim govorom prisutne je zatim pozdravio dekan Fakulteta acc. prof. dr. Džemal Najetović.Nakon toga su izlaganja imali stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, sa akademskih institucija i iz državnih organa.

Nakon brojnih izlaganja, ali i diskusija između izlaganja, dekan je zaključio da je konferencija polučila uspjeh, te da su dobiveni odgovori na brojna pitanja u vezi sa rješavanjem problema razlike između teorije i prakse u BiH, kao i otvorena nova pitanja.

Ova konferencija je samo još jedan od pokazatelja da Pravni fakultet Univerziteta u Travniku svakim danom postaje sve respektabilnija institucija koju priznaju ne samo eminentni stručnjaci iz BiH, već i iz inostranstva.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Na Pravnom fakultetu održana međunarodna naučna konferencija „Pravna država i vladavina prava u BiH“