In memoriam emeritus prof. dr. Šefkija Čović

C2Nakon smrti emeritusa prof. dr. Šefkije Čovića Bosna i Hercegovina je ostala bez još jednog velikog čovjeka, profesora i erudite. Dana 17. aprila 2018. preminuo je profesor Obligacionog prava, jedan od utemeljitelja ove naučne oblasti na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku. Čovjek koji je nesebično svoj cjelokupni život posvetio jačanju pravne nauke i struke.

Prezentirati biografiju profesora Čovića nije jednostavno, jer se radi o izuzetnoj osobi širokog obrazovanja koje je počelo sa osnovnom školom i gimnazijom u Sarajevu koju završava 1953. godine. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu diplomira 1959. godine, a magistarske i doktorske studije nastavlja na Pravnom fakultetu u Beogradu. Godine 1976. Stiče zvanje doktora pravnih nauka, odbranivši temu pod nazivom: „Saobraznost isporuke robe sa ugovorom o međunarodnoj kupoprodaji“. Prof. dr. Šefkija Čović je u svojoj bogatoj karijeri radio na različitim pozicijama, obnašao je funkciju javnog pravobranioca Grada Sarajeva, bio je spoljni saradnik – ekspert Direkcije za poslove državne sukcesije Vlade RBiH u postupku sukcesije SFR Jugoslavije, član upravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, te profesor na predmetima Obligaciono pravo, Autorsko pravo i pravo industrijske svojine i Međunarodno privredno pravo.

Iako narušenog zdravlja, održavao je do posljednjeg trenutka veze sa Fakultetom i ne samo sa akademskim osobljem nego sa svim zaposlenim na Fakultetu. Nastojao je pomoći u podizanju podmlatka, vodio diplomske, magistarske i doktorske radove, savjetovao i hrabrio mlade kolegice i kolege. Prof. dr. Šefkija Čović bio je cijenjen i omiljen, s razlogom. Njegov odlazak za mnoge prijatelje, kolege i akademsku zajednicu predstavlja nenadoknadiv gubitak. Njegovo ime i osoba duboko su utisnuti u historiju našeg Fakulteta, koji će sigurno s osjećajem poštovanja i odgovornosti nastaviti razvijati naučnu misao koju je prof. dr. Čović započeo.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti In memoriam emeritus prof. dr. Šefkija Čović