Na Pravnom fakultetu počela pripremna nastava za polaganje pravosudnog ispita

Kako bi bila olakšana priprema za polaganje pravosudnog ispita, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku je 10. marta počela pripremna nastava u trajanju od četrnaest dana (dani vikenda). Za to vrijeme biće obrađene sljedeće oblasti:  Građansko sa porodičnim pravom, Krivično pravo, Ustavno pravo i organizacija pravosuđa, Privredno pravo, Upravno i radno pravo. Ovaj projekat omogućava mladim pravnicima da se što lakše i kvalitetnije pripreme za polaganje pravosudnog ispita. Kandidati na ovakvom vidu praktične nastave imaju prilike da slušaju predavanja i vježbe vrhunskih stručnjaka iz svojih oblasti prava koji su ispitivači državne Komisije za polaganje pravosudnog ispita, drugim riječima, ljudi koji tačno znaju šta se od njih traži i očekuje, na šta se stavlja akcenat i šta tradicionalno mladim pravnicima najteže pada pri savladavanju materije.

U povodu početka ove pripremne nastave polaznicima se obratio osnivač i glavni menadžer Pravnog fakulteta, prof. dr. Ismet Alija.  Istakao je da je cilj ovog projekta na prvom mjestu priprema diplomiranih pravnika za polaganje pravosudnog ispita. Na drugom mjestu, strategijski možda i značajnijem, je osposobljavanje mladih kadrova za kvalitetan rad u svojim strukama. Očekujući strukturalne i suštinske promjene u konceptu pravosuđa, neophodno je obrazovati mlade ljude na način koji im omogućava da budu stručno spremni i osposobljeni za takve promjene i da budu u stanju da svoj posao obavljaju stručno i kvalitetno. Prof. dr. Ismet Alija naglasio je kako i u narednom periodu Pravni fakultet planira nastaviti sa praksom održavanja pripremne nastave za polaganje pravosudnog ispita, u cilju podrške obrazovnom i pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Na Pravnom fakultetu počela pripremna nastava za polaganje pravosudnog ispita