Uspješna odbrana doktorske disertacije v. ass. Ajle Škrbić

Magistrica pravnih nauka Ajla Škrbić 14. septembra je uspješno odbranila doktorsku tezu pod naslovom „Imunitet države od suđenja i izvršenja“ na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Komisiju za ocjenu i odbranu doktorske disertacije su činili: prof. dr. Vladimir-Đuro Degan (mentor), prof. dr. Vesna Kazazić (član Komisije) i prof. dr. Sakib Softić (predsjednik Komisije). Ajla Škrbić je odbranom stekla zvanje doktora pravnih nauka.

Mr. sc. Škrbić je u radu istražila temu koja je jako aktuelna i značajna, a kojom su se autori sa prostora jezika naroda i narodnosti SFRJ bavili tek usputno i parcijalno. Složeno pitanje imuniteta država od suđenja i izvršenja sve do najnovijeg vremena nije bilo obuhvaćeno ni u udžbenicima međunarodnoga prava na ovim prostorima. Ono je tek usput dotaknuto u nekim zakonskim propisima koja predviđaju najopštija rješenja.

Članovi Komisije bili su saglasni u ocjeni: doktorska teza mr. sc. Ajle Škrbić predstavlja veliki doprinos ne samo za bh. pravnu literaturu, nego i veliki doprinos za razvoj međunarodnog prava globalno. Članovi Komisije su istakli da je Ajla Škrbić ovom disertacijom dokazala da je ušla u sve pojedinosti ovog složenog i teškog pitanja međunarodnoga prava, važnog za praksu i za teoriju. Stoga je prof. dr. Vladimir-Đuro Degan predložio i apelovao da se doktorska disertacija Ajle Škrbić obavezno objavi i štampa, i to ne samo na bhs. jezicima, nego i na engleskom jeziku. Komisija se složila da će zaključci ove disertacije, pod uslovom da disertacija bude objavljena, biti važni ukoliko neki naši subjekti budu donosili odluke, pouzdajući se da će pred stranim sudom lako dokazati imunitet države, ili obrnuto - da pogrešne i loše domaće odluke mogu pokriti imunitetom pred domaćim sudovima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Uspješna odbrana doktorske disertacije v. ass. Ajle Škrbić