Mr. sc. Ajla Škrbić učestvovala na 2016 International Summer School in Comparative Conflict Studies

Viša asistentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku mr. sc. Ajla Škrbić je učestvovala na 2016 International Summer School in Comparative Conflict Studies, na kursu „From Intervention to Non-Intervention: The Triumph of State Sovereignty over Human Rights?“. Kurs je bio organizovan od strane Center for Comparative Conflict Studies, a održan na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Kursu su, pored stručnjaka iz naznačene oblasti i voditelja kursa dr Maxine David, prisustvovali i svoj doprinos dali mladi stručnjaci iz svih dijelova svijeta: Afganistan, Austrija, Belgija, Brazil, Češka, Francuska, Holandija, Indija, Indonezija, Izrael, Makedonija, Njemačka, Palestina, SAD, Srbija, Španija i Švedska.

Teme o kojima se raspravljalo tokom sedmodnevnog kursa jesu neke od osnovnih vrijednosti međunarodnog prava: ljudska prava, demokratija, državni suverenitet, državni teritorij, princip nemiješanja u unutrašnje poslove drugih država, odgovornost za zaštitu, a poseban naglasak bio je na četiri bitna faktora u međunarodnom pravu: suverenitet, legitimitet, zakonitost i ljudska prava. Poseban naglasak stavljen je na „New World Order“ Georgea Busha Starijeg iz 1991. godine i princip odgovornosti za zaštitu iz 2005. godine, ali i suprotnim stavovima, odnosno preispitivanju intervencionističkog stava koji je prisutan posljednjih godina. Polaznici skupa raspravljali su o aktuelnim intervencijama u situacijama sukoba, državnim kolapsima, humanitarnim i hitnim slučajevima ljudskih prava. Kurs je imao za cilj da pomogne polaznicima da shvate argumente za i protiv intervencije: šta motiviše aktere da intervenišu, šta ih ograničava, koji su inherentni troškovi i opasnosti od njihovog izbora. Kroz proučavanje brojnih intervencija polaznici su raspravljali o izborima koja su stajala na raspolaganju akterima, a sve kako bi se postiglo razumijevanje konteksta u kojem se donose teške odluke i posljedice tih odluka.

Uspješno okončanje ovakve škole predstavlja još jedan od načina dodatnog usavršavanja akademskog osoblja Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku i stjecanja novih znanja iz oblasti u kojima se osoblje profiliše.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Mr. sc. Ajla Škrbić učestvovala na 2016 International Summer School in Comparative Conflict Studies