U Splitu održan naučni skup Evropeizacija Hrvatskog privatnog prava

Dvodnevni naučni skup Evropeizacija Hrvatskog privatnog prava u organizaciji Akademije Pravnih Znanosti Hrvatske i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu održan je 16. i 17.6.2016. godine. Skup su svojim obraćanjima otvorili predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske, prof. dr. Davor Derenčinović i dekan Pravnog fakulteta u Splitu prof. dr. Željko Radić.

Skup je okupio ugledne stručnjake iz različitih oblasti pravne nauke. Cilj konferencije je bio analizirati različite segmente evropeizacije privatnog prava, kao i ključne problem sa kojima se suočava Hrvatska i zemlje okruženja u procesu harmonizacije i unifikacije pravnih sistema.

Viša ass. Benjamina Londrc prezentovala je referat pod nazivom “Povijesni aspekti uticaja prava istočnojadranskih gradova na pravo srednjovjekovne Bosne”, koja predstavlja de iure prvu evropeizaciju bosanskog srednjovjekovnog prava.

Zaključci konferencije zasigurno predstavljaju veliki doprinos nauke u pogledu definisanja i rješenja problema sa kojima se u različitim aspektima suočavaju Hrvatska i zemlje okruženja u kontekstu unifikacije sa pravnim tečevinama EU.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti U Splitu održan naučni skup Evropeizacija Hrvatskog privatnog prava