Na Pravnom fakultetu održano predavanje pravne savjetnice Tužilaštva Mehanizma za međunarodne krivične sudove

Lena Pelić, pravna savjetnica Tužilaštva Mehanizma za međunarodne krivične sudove, dana 24.05.2016. godine, na Pravnom fakultetu, održala je predavanje na temu „Seksualno nasilje u oružanom sukobu“. Ukazala je na evoluciju procesuiranja seksualnog nasilja u oružanom sukobu, te na značaj rada Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i Međunarodnog krivičnog tribunala za Jugoslaviju u ovim predmetima. S tim u vezi, urađena je analiza slučajeva Kunarac, Furundžija i Krstić, kao i slučaja Akayesu, obzirom da presude u ovim slučajevima predstavljaju presedane navedenih tribunala u pogledu utvrđivanja krivične odgovornosti i kažnjavanja za slučajeve seksualnog nasilja počinjenog u oružanom sukobu.

Ukazano je i na značaj procesuiranja u slučajevima seksualnog nasilja u oružanom sukobu, kao i na buduća nastojanja na planu krivičnog gonjenja i prevencije ovog oblika nasilja. Najzad, zaključeno je da je osnivanje prethodno navedena dva tribunala promijenilo historijski tok na planu krivičnog gonjenja za seksualno nasilje u oružanom sukobu i da ono danas doprinosi generalnoj prevenciji seksualnog nasilja u oružanom sukobu. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Na Pravnom fakultetu održano predavanje pravne savjetnice Tužilaštva Mehanizma za međunarodne krivične sudove