Održana promocija 40-og broja Gračaničkog glasnika

U povodu dvadesete godišnjice utemeljenja i izlaska iz štampe 40-og broja Časopisa za kulturnu historiju „Gračanički glasnik“ u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Tuzli održana je promocija i na najbolji način obilježen značajan jubilej ovog velikog izdavačkog projekta  Organizatori promocije bili su Arhiv Tuzlanskog kantona, Društvo arhivskih zaposlenika i Filozofski fakultet u Tuzli. Nakon kraćeg dokumentarnog filma, o projektu „Gračanički glasnik“ (iskustva, rezultati, misija) govorili su prof. dr. Izet Šabotić, prof. dr. Kunić i dr.sc. Omer Hamzić, kao osnivač i glavni i odgovorni urednik Časopisa. Moderator skupa bio je mr.sc. Omer Zulić, direktor Arhiva TK. 

Časopis ostvaruje svoju misiju u neprekinutom kontinuitetu, od 1996. na mnogo širem prostoru od onog na koji upućuje sam njegov naziv. Do sad je izašlo 40 brojeva (po dvije sveske godišnje, prosječnog obima 150-160 str.;  u printanom i elektronskom izdanju), arhiva Časopisa dostupna je na f.b. i veb portalu www. gracanickiglasnik.ba, Časopis je indeksiran u svjetskoj bibliografskoj bazi CEEOL,  okuplja preko 300 saradnika uglavnom iz BiH, ali i iz susjednih država, dolazi u sve značajnije biblioteke u BiH, ostvaruje saradnju sa mnogim kulturnim i naučno-obrazovnim institucijama itd. Po svojoj programskoj koncepciji, primarno obrađuje teme iz historije, književnosti, umjetnosti, prava, narodne tradicije i duhovnosti itd.

Promotori i učesnici skupa pohvalili su napore Redakcije i izdavača Časopisa – Izdavačke kuće „Monos“ iz Gračanice, koji u ovim teškim godinama za kulturu uspješno istrajavaju na ovom projektu, čestitali im jubilej i zaželjeli još bolje rezultate u budućnosti.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Održana promocija 40-og broja Gračaničkog glasnika