Haris Hasić učestvovao na European Progress Conference 2015

Viši asistent na građanskopravnoj grupi predmeta na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, Haris Hasić, učestvovao je na European Progress konferenciji 2015. koja se održala od 20. do 21. oktobra u Beču, Austrija.

Tema ove konferencije je bila „Širenje znanja o intelektualnom vlasništvu na univerzitetima“ a konferencija je organizovana od strane Evropskog patentnog ureda i Tehničkog univerziteta u Beču.

Konferenciji je prisustvovalo preko osamdeset učesnika iz dvadesetak države Evrope i regije. Predstavnici su došli sa renomiranih univerziteta kao i nevladinih organizacija i državne službe.

Tokom dva dana održavanja konferencije brojne teme su razmatrane posebno one koje su ukazivale na značaj intelektualnog vlasništva te uloge univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova u distribuiranju znanja o intelektualnom vlasništu kao i o potrebi integrisanja intelektualnog vlasništva u kurikulume visokoškolskih ustanova. Na kraju konferencije predložen je niz zaključaka koji će biti implementirani u radu kako organizatora tako i radu ustanova učesnika.

Posebnu pažnju na konferenciji je potaklo predavanje profesora Maria Calderinija sa Politecnico di Milano o ulozi intelektualnog vlasništva u procesu socijalne ili društvene inovacije.

Haris Hasić je po povratku u BiH pozvan od strane Instituta za intelektualno vlasništvo  Bosne i Hercegovine kao i Evropskog patentnog ureda da održi predavanje o ovoj temu u sklopu radionice organizovane od strane ove dvije ustanove. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Haris Hasić učestvovao na European Progress Conference 2015