Viši asistenti Pravnog fakulteta učestvovali na međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji „Usklađivanje zakonodavstva sa acquis-em“

Viši asistenti sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, mr. sc Ajla Škrbić, Benjamina Londrc, MA, Djelza Alija-Selmanović, MA i Haris Hasić, MA, učestvovali su na međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji „Usklađivanje zakonodavstva sa acquis-em“. Konferencija je održana na Univerzitetu Burch u Sarajevu, u organizaciji Internacionalnog Burh univerziteta i Direkcije za evropske integracije.

Haris Hasić, MA na konferenciji je izložio svoj rad «Status autorskih djela „siročadi“ u autorskom i srodnim pravima Bosne i Hercegovine i harmonizacija autorskog i srodnih prava BiH sa Direktivom 2012/28/EU o izvjesnim dopuštenim upotrebama autorskih djela „siročadi“«. Mr. sc. Ajla Škrbić izložila je rad pod nazivom «Tranziciona pravda kao uslov pristupu Evropskoj uniji«, a Djelza Alija-Selmanović koautorski rad sa Benjaminom Londrc, MA «Zaštita ljudskih prava kroz prizmu Povelje Evropske unije o temeljnim pravima«.

Na zatvaranju konferencije zaključeno je da domaći zakonodavac mora uskladiti zakonodavstvo BiH sa zakonodavstvom EU. Posebno je naglašena neusklađenost propisa države i entiteta. Ustanovljeno je da u kontekstu ispunjavanja političkih kriterija iz Kopenhagena postoji napredak, ali da principijelna podrška Reformskoj agendi izostaje. Naglašeno je da BiH ima samo jedan evropski put, te da Ustav BiH sadrži solidan okvir prava i sloboda, ali da bojazan stvaraju svakodnevna kršenja Ustava BiH i ustava entiteta.

Naučnici i istraživači koji su prezentovali radove utvrdili su da je neophodna harmonizacija zakonske regulative sa acquis-em i u policijskim i sigurnosnim djelovanjima. Takođe, u oblasti trgovine ljudima neusaglašeni su i obim krivičnih djela i sankcije za iste. Pojedini autori naglasili su da nije neophodno donošenje jedinstvenih zakona na nivou države, koliko je neophodno usaglašavanje zakona na nivou entiteta i BD. Nadalje, utvrđeno je da Direktiva 2012/28/EU predstavlja dobru osnovu, ali da je ista samo polazište za rješenje neželjene pojave autorskih djela „siročadi“.

Na kraju je zaključeno i da ustanovljavanje tranzicione pravde u BiH zahtijeva pritisak međunarodne zajednice, i to kroz sve mehanizme tranzicione pravde – ne samo kroz saradnju sa ICTY. Takođe, naglašeno je da tranziciona pravda podrazumijeva i potpunu reformaciju cjelokupnog društva, te da EU mora zauzeti čvrst stav da je uspostavljanje tranzicione pravde uslov za evropske integracije. Opšti zaključak je bio da su ljudska prava u evropskim integracionim procesima nažalost nekako u drugom planu, i da je neophodno njihovo usaglašavanje u BiH sa Poveljom EU o temeljnim pravima.

Inače, na konferenciji je učestvovao veliki broj ljudi iz akademskog kruga ali i prakse, i to iz BiH, Hrvatske i Srbije. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Viši asistenti Pravnog fakulteta učestvovali na međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji „Usklađivanje zakonodavstva sa acquis-em“