U Mostaru održan naučni skup „Hercegovački naučnici/znanstvenici i tradicija istraživanja u Hercegovini“

U petak i subotu, 11. – 12.12.2015. godine, u Mostaru, u zgradi Vlade Federacije BiH (Kongresna dvorana), održan je naučni skup „Hercegovački naučnici/znanstvenici i tradicija istraživanja u Hercegovini“, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar, Arhiva HNK Mostar i Muzeja Hercegovine Mostar. 

Organizatori su istakli kako je Hercegovina zemlja umnih ljudi i duge, višestoljetne tradicije istraživanja, a nauka i istraživanje su svoj institucionalni oblik dobili osnivanjem visokoškolskih i naučnih ustanova, čiji su rezultati našli praktičnu primjenu u različitim područjima društvenog i privrednog života. Stoga je i cilj naučnog skupa bio dati doprinos istraživanju i valorizaciji ovog još uvijek nedovoljno osvijetljenog segmenta hercegovačke prošlosti. U dva dana su 53 izlagača predstavila svoje naučne radove koji su bili podijeljeni u više tematskih cjelina: od arheologije, historiografije i arhivistike, preko etnomozikologije, književne i kulturne historije i filozofije, do orijentalistike, lingvistike, historijsko-pravnih tema te historije medicine. Programu naučnog skupa svojim učešćem doprinijeli su i uposlenici sa historijsko-pravne katedre Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku.

Inače, ovaj dvodnevni naučni skup održan je u sklopu Programa obilježavanja 100. godišnjice rođenja profesora Hivzije Hasandedića, kojim povodom je u četvrtak, 10.12.2015. godine, u Centru za kulturu Mostar, predstavljena knjiga „Sidžil mostarskog kadije“.  

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti U Mostaru održan naučni skup „Hercegovački naučnici/znanstvenici i tradicija istraživanja u Hercegovini“