Mr sc. Ajla Škrbić učestvovala na treningu „Prava preživjelih ratnog seksualnog nasilja, međunarodni standardi i mehanizmi za zaštitu njihovih ljudskih prava“

U Sarajevu, u hotelu Evropa, u organizaciji TRIAL-a je 16. i 17. novembra održan trening na temu „Prava preživjelih ratnog seksualnog nasilja, međunarodni standardi i mehanizmi za zaštitu njihovih ljudskih prava“. Trening je uspješno završila i v. ass. Ajla Škrbić.

Kroz naznačeni trening polaznici su unaprijedili svoja znanja o međunarodnim standardima ljudskih prava koji se tiču preživjelih ratnog seksualnog nasilja, kao i mehanizmima i načinima korištenja ovih standarda u cilju podrške preživjelima. Na treningu je diskutovano o pravima žrtava, ali i obavezama država nakon počinjenih zločina. Sagledan je i značaj psihosocijalne podrške, te uloga medija. Kroz case study je razgovarano o postupcima pred Evropskim sudom za ljudska prava i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Trening je obuhvatio i predavanja o Međunarodnom protokolu o dokumentovanju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu.

Dvodnevni trening su vodile pravna savjetnica u TRIAL-u Adrijana Hanušić, sudije Vrhovnog suda Federacije BiH Ljiljana Filipović i Božidarka Dodik, stručnjak iz oblasti pružanja psihosocijalne podrške, gestalt psihoterapeut Besima Ćatić i novinar/urednik BIRN-a (Balkanske Istraživačke mreže) Denis Džidić. Ipak, trening se najviše bazirao na interaktivnom radu učesnika/ica, uključujući rad u grupama i rad na studijama slučajeva.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Mr sc. Ajla Škrbić učestvovala na treningu „Prava preživjelih ratnog seksualnog nasilja, međunarodni standardi i mehanizmi za zaštitu njihovih ljudskih prava“