Uposlenici Pravnog fakulteta učestvovali na međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji „Savremene tendencije u obrazovanju budućih pravnika“

Na Kopaoniku je 30. i 31. oktobra 2015. godine u organizaciji Departmana za pravne nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru održana naučno-stručna konferencija na temu „Savremene tendencije u obrazovanju budućih pravnika“. Na konferenciji je učešće uzelo više izlagača iz regiona, koji su u dva radna dana prezentovali radove. Konferencija je imala za cilj razmatranje mogućnosti osavremenjavanja i unapređivanja studijskih programa pravnih fakulteta, kako bi budući pravnici mogli što adekvatnije odgovoriti zahtjevima pravničke profesije i tržišta rada uopće.

Aktivno učešće na konferenciji uzeo je i doc. dr. Rejhan R. Kurtović, profesor na historijsko pravnoj katedri Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku sa radom na temu „Značaj rimskog prava u savremenom obrazovanju budućih pravnika“.

Doc. Kurtović je govorio o značaju rimskog prava u obrazovanju pravnika od osnivanja prvih univerziteta do današnjih dana. Poseban akcent je stavio na značaj trajnih vrijednosti rimskog prava i latinskog jezika uopće. Takođe, izrazio je i svoje negodovanje zbog toga što pojedini pravni fakulteti ukidaju predmet Rimsko pravo, ili što ga spajaju sa drugim predmetima kao što je Opća pravna historija.

Nakon dvodnevnog rada, radno predsjedništvo konferencije usvojilo je zaključke, i dalo prijedloge i sugestije po pitanju usklađivanja nastavnog procesa na pravnim fakultetima sa savremenim tendencijama u obrazovanju budućih pravnika.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Uposlenici Pravnog fakulteta učestvovali na međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji „Savremene tendencije u obrazovanju budućih pravnika“