Međunarodni dokumenti koji regulišu pravo na odgoj i obrazovanje na maternjem jeziku

U utorak, 20.10. u 10:30h, u amfiteatru 2 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku upriličeno je predavanje prof. dr Džemala Najetovića na temu „Međunarodni dokumenti koji regulišu pravo na odgoj i obrazovanje na maternjem jeziku“. Predavanju je prisustvovao veliki broj studenata, ali i profesora i asistenata.

Prof. dr Džemal Najetović je istakao dva paradoksa: jedan - koji se odnosi da postojanje dvije škole pod jednim krovom (a koji se dugoročno može vratiti kao bumerang, jer obrazuje buduće nacionaliste), i drugi – koji se odnosi na negiranje odgoja i obrazovanja na maternjem jeziku na samo 14 km od Banje Luke, ali i u ostatku manjeg bh. entiteta. Profesor se složio sa starom filozofskom izrekom: „Ti si ustvari ono što govoriš“. Naglasio je da se bez maternjeg jezika narodni, kulturni, vjerski i politički život dovode u pitanje.

Postoji niz međunarodnih dokumenata koji obavezuju sve subjekte međunarodnog prava, a odnose se na prava nacionalnih manjina na kulturni identitet i jezik. Na predavanju su navedeni neki od osnovnih – od onih Ujedinjenih nacija (Opšta delaracija o ljudskim pravima iz 1948, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima iz 1966, Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima iz iste godine i Konvencija o pravima djeteta iz 1989.) preko dokumenata Vijeća Evrope iz ove oblasti (Evropska socijalna povelja iz 1996. i Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina iz 1995.) sve do OSCE-ovih Haških preporuka o pravu nacionalnih manjina iz 1996.

Prof. dr Najetović je na samom kraju predavanja zaključio da ovakvim predavanjem Pravni fakultet Univerziteta u Travniku doprinosi razbijanju magle i mrene oko aktuelnog pitanja u BiH, odnosno pitanju prava na odgoj i obrazovanje na maternjem jeziku.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Međunarodni dokumenti koji regulišu pravo na odgoj i obrazovanje na maternjem jeziku