U Sarajevu održana konferencija “Jevreji i Bosna i Hercegovina, 1565‐2015”

U Sarajevu je 12. i 13. oktobra 2015. godine održana konferencija ”Jevreji i Bosna i Hercegovina, 1565‐2015”. Konferencija je održana povodom 450 godina prisustva Jevreja u Bosni i Hercegovini. U čast ovog jubileja, Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine, Jevrejska opština u Sarajevu i “La Benevolencija” – jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo, u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine bili su domaćini međunarodne konferencije posvećene bogatom naslijeđu bosanskih Jevreja, njihovoj historiji i doprinosu zemlji. Na konferenciji je učestvovalo preko 30 naučnika iz Evrope i svijeta. Program obilježavanja počeo je otvaranjem izložbe Mihajla Atijasa "Jevrejski posteri" u galeriji Novi hram u Sarajevu, te izložbom u sarajevskoj Vijećnici "Slike iz kuhinje" autora  Ivana Hrkaša.

Konferencija je zatvorena  izložbom fotografija "Kada su prijatelji pomagali prijatelje" američkog autora Edwarda Serotte. Za kraj obilježavanja 450. godišnjice, 14. oktobra, održan  je svečani koncert Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu, sa solistom na violini Denisom Goldfeldom.

Profesori historijsko-pravne katedre Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, prof. dr. Džavad Drino, doc. dr. Omer Hamzić te viša ass. Benjamina Londrc učestvovali su u obilježavanju jubileja, te svojim izlaganjima dali doprinos radu konferencije.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti U Sarajevu održana konferencija “Jevreji i Bosna i Hercegovina, 1565‐2015”