Mr. Nedžad Berberović održao predavanje na temu „Oduzimanje nezakonito stečene imovine“

Međunarodna reakcija na problem suprostavljanja organizovanom kriminalitetu zahtjeva visok stepen saradnje i koordinacije, te inkorporaciju međunarodnopravnih akata iz ove oblasti u unutarnji pravni sistem, kao i aktivnu participaciju u radu međunarodnih organizacija. Ukoliko se tokom finansijske istrage sumnja da postoji imovina u stranim zemljama, a stečena je izvršenjem krivičnog djela, sve što je moguće obaviće se putem policijske saradnje između država na osnovu zaključenih sporazuma posredstvom INTERPOL-a. S tim u vezi, zaposlenik INTERPOL-a BiH, ured Sarajevo, mr. Nedžad Berberović održao je predavanje vezano za naprijed navedenu problematiku studentima treće i četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, a u okviru nastavnih predmeta Organizovani kriminalitet i Penologija. Predavanju su pored studenata prisustvovali i prof. dr. Hana Korać, predavač na pomenutim nastavnim predmetima i v.ass. Lejla Šaćirović.

Naime, nastavni planovi i programi Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku predviđaju i određeni broj časova u okviru kojih će se studentima obratiti i gosti predavači, istaknuti stručnjaci za tematiku koja se obrađuje pojedinim nastavnim predmetima. Isti, putem interaktivne nastave i diskusije, omogućavaju studentima da postavljaju pitanja, dobiju obrazložene odgovore, te izlože svoje stavove. Gost predavač mr. Nedžad Berberović se posebno osvrnuo na Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine FBiH objavljen u „Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine“, broj 71/14 od 03.09.2014. godine, najvažniji antikorupcijski zakonski propis na kojem je rađeno tri godine, a koji propisuje oduzimanje svakog oblika kriminalno stečene imovine i to ne samo od onih koji su počinili krivično djelo nego i od tzv. „povezanih osoba“ na koje je takva imovina prenesena sa ciljem prikrivanja ili onemogućavanja oduzimanja. Takođe, Zakonom se po prvi put uvodi i institut finansijske istrage, te su stvorene sve pravne, institucionalne i organizacijske pretpostavke za sveobuhvatno oduzimanje svakog oblika imovine od onih koji su stekli imovinsku korist iz krivičnog djela.

Ovakav vid nastave pruža studentima korisne informacije o mjerama i naporima koji se svakodnevno poduzimanju u suzbijanju svih vidova kriminaliteta, a takva znanja je nužno i usvojiti od strane studenta kao savjesnih građana i budućih pravnika koji mogu u budućnosti dati svoj doprinos suzbijanju nezakonitog bogaćenja.

 

Autor teksta: Lejla Šaćirović, MA

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Mr. Nedžad Berberović održao predavanje na temu „Oduzimanje nezakonito stečene imovine“