Studenti Pravnog fakulteta organizovali apsolventsku ekskurziju

Studenti IV godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku u periodu od 30.4.2015. do 3.5.2015. godine su organizovli apsolventsku ekskurziju u Budimpeštu. Naime, studenti su bili u prilici obići znamenitosti grada koji sa pravom nosi epitet "Pariz na istoku", ili "Kraljica Dunava". Oni su uživali u krstarenju Dunavom, obilasku Budimpešte, upoznali bogatu istoriju ovog grada, obišli vinske podrume Budimpešte koji se prostiru na preko 170 km ispod grada, uživali u čarima mađarske čarde i zvuku violina, te posjetili zoološki vrt i Tropicarium centar.

Poznata istorija Budimpešte počinje sa rimskim gradom Aquincum, osnovanim oko 89. godine nove ere. Područje su oko 900. godine osvojili Mađari, koji su oko stoljeća kasnije osnovali Kraljevinu Mađarsku. Kada su je 1241. uništili Mongoli Pešta je već bila značajno mjesto, i brzo je ponovno izgrađena, a Budim je 1247. postao sjedište kraljevskog dvora te 1361. glavni grad Mađarske. Pešta je od 1723. bila sjedište administrativnog aparata kraljevstva, koji je najbrže rastao u 18. i 19. stoljeću, i potakao izraziti rast grada u 19. stoljeću. Spajanje tri distrikta pod jednu administraciju, koje je prvo propisala mađarska revolucionarna vlada 1849. je ubrzo potom, nakon ponovne uspostave habsburške vlasti, poništeno. Konačno je ovu odluku provela autonomna mađarska kraljevska vlada, uspostavljena po Austrougarskoj nagodbi iz 1867. Broj stanovnika "ujedinjene" prijestolnice je porastao u periodu od 1840. do 1900. na 730.000. Danas u Budimpešti živi preko 1,7 miliona stanovnika.

Pored bogate istorije Budimpeštu krase i građevine od kojih za ovu priliku posebno izdvajamo građevinu Mađarskog parlamenta, koja je osim što je veličnastveni simbol demokratije, jedna od najljepših administrativnih građevina u Evropi. Izgradnja ove građevine počela je 1855. godine, a otvorena je 1986. Nekada je ovo bila najveća zgrada parlamenta na svijetu, a danas se drži na trećem mjestu. Interesantna činjenica jeste da je ova zgrada izgrađena od kamena bihacita, izvađenog u kamenolomu pokraj grada Bihaća. Ispod centralne kupole nalazi se kruna Sv. Stjepana.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Studenti Pravnog fakulteta organizovali apsolventsku ekskurziju