Na Pravnom fakultetu održana radionica povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva

U ponedeljak, 27.04.2015 godine je u Amfiteatru 3 Pravnog fakulteta održana radionica povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva na temu „Uklanjanje sadržaja kojim se vrijeđa autorsko i srodna prava sa interneta“.

Okupljenom skupu se prvo obratio Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, prof. dr Mensur Kustura.

Uvodno predavanje je održao prof. dr Ismet Alija, univerzitetski profesor na predmetima Osnovi prava intelektualnog vlasništva, Autorsko i srodna prava, Pravo industrijskog vlasništva, Evropsko pravo intelektualnog vlasništva, a na svim ciklusima studija. Isti je govorio o značaju intelektualnog vlasništva za bilo koju državu i društvo, a posebno za Bosnu i Hercegovinu. Istaknuto je i da Svjetski dan intelektualnog vlasništva treba da bude poticaj za buđenje diskursa u bosanskohercegovačkom društvu o ovoj vitalnoj temi.

Radionicu je vodio Haris Hasić, MA, viši asistent, uža naučna oblast građanskopravna, doktorant u izradi disertacije, specijalizacija intelektualno vlasništvo.

Teme koje su obrađene su bile, između ostalih: Šta može biti autorsko djelo na internetu; Društvene mreže i autorsko pravo; Koja prava ima autor prema svom autorskom djelu na internetu; Koja prava ima korisnik povodom autorskog djela na internetu; Praktični i teorijski problemi pri uklanjanju sadržaja kojim se vrijeđa autorsko i srodna prava sa interneta; Konkretni mehanizam uklanjanja sadržaja kojim se vrijeđa autorsko i srodna prava sa interneta;Uloga suda u uklanjanju sadržaja kojim se vrijeđa autorsko i srodna prava sa interneta sa posebnim naglaskom na članove 160 i 161 ZAISP-a; Deponiranje primjerka autorskog djela i predmeta srodnih prava pri Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine kao mehanizam za olakšavanje procesa uklanjanja sadržaja kojim se vrijeđaju autorsko i srodna prava sa interenta; „Takedown“ mehanizam Digital Millenium Copyright Act-a Sjedinjenih Američkih Država te korisnost i primjenjivost istog u Bosni i Hercegovini; te Sui generis prisutipi i problemi uklanjanja sadžaja kojim se vrijeđaju autorsko i srodna prava sa interneta. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Na Pravnom fakultetu održana radionica povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva