Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna

Dana 26.03.2015. godine, u hotelu Central u Vitezu, održana je projekcija dokumentarnog filma“Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna”. Projekcija filma, kojoj je prisustvovao i prof.dr. Osman Jašarević (profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku),  upriličena je u organizaciji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).  To je četvrti dugometražni dokumentarni film u produkciji Outreach programa. Režiser filma “Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna” je Petar Finci iz Sarajeva, a producent Steve Coulson, zaposlenici Tribunala.

Film se bavi zločinima koji su 1993. godine počinjeni u dolini Lašve, u Srednjoj Bosni, koji su druga najveća grupa predmeta procesuiranih pred Tribunalom. Film je svojevrsni homage žrtvama I svjedocima tih zločina, koji su dali značajan doprinos na putu ostvarenja pravde. On ukazuje na postignuća Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u istraživanju i procesuiranju ovih zločina. 

„Mislim da je ono što ulijeva nadu u vezi s predmetima iz srednje Bosne priča o tome kako međunarodna pravda na kraju krajeva može pobijediti, čak iako to ponekad traje dugo“, riječi su više pravne savjetnice haškog Tužilaštva, Micelle Jarvis. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna