U Parlamentarnoj skupštini BiH održana javna rasprava o pitanju statusa Sutorine

U prisustvu velikog broja sudionika, 24.2.2015 godine je u Parlamentarnoj skupštini BiH održana javna rasprava o pitanju statusa Sutorine. Javnu raspravu je, u skladu sa zaključkom Zastupničkog doma PSBiH, a povodom prijedloga rezolucije o Sutorini, organizirala Ustavnopravna komisija.

Prema prijedlogu rezolucije, neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim ocijenjen je Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom novembra 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebala voljom državnih tijela BiH trajno ostati u Crnoj Gori. Također, u Prijedlogu rezolucije poziva se Zastupnički dom PS BiH da odbije sadašnji prijedlog ugovora o državnoj granici te da ga vrati na ponovno razmatranje Vijeću ministara BiH.

Na javnoj raspravi učestvovali su članovi PSBiH, predstavnici Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Državne komisije za granice, Ministarstva pravde BiH i Ustavnog suda BiH. Na skupu su učestvovali i pravni stručnjaci s Univerziteta u BiH, predstavnici građana, kao i svi drugi koji su bili zainteresirani da mogu dati svoj doprinos u raspravi o pitanju statusa Sutorine.

Profesor Omer Ibrahimagić je bio jedan od govornika koji smatraju da Bosna i Hercegovina može vratiti Sutorinu u njene granice u postupku u Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Kako su prije njega o pravnim stvarima govorili i ljudi drugih vokacija, Ibrahimagić je, zaključio da ovaj problem ipak treba prepustiti stručnjacima, pravnicima, te u eventualni proces ući pripremljeno, s argumentima, a nikako samo s emocijama.

Doprinos javnoj raspravi dao je i prof. dr. Ismet Alija, koji  je kao doktor pravnih nauka podržao usvajanje Rezolucije o Sutorini i prenio isti stav svojih kolega iz Udruženja generala BiH.

Profesor s Fakulteta političkih nauka Suad Kurtćehajić, koji je više puta do sada u javnosti govorio o incijativi za vraćanje Sutorine Bosni i Hercegovini, kazao je da Parlamentarna skupština BiH ni po koju cijenu ne treba da odobri sporazum o granicama između dviju država, koji je predložila međudržavna komisija a koji "ostavlja Sutorinu Crnoj Gori".

Prema mišljenju gotovo svih diskutanata, BiH ima pravo i neoborive argumente za dokazivanje da je Sutorina odavno njena teritorija koju već više od 70 godina posjeduje susjedna država Crna Gora, ali za to nema i "vlasnički papir".

Pohvalno je istaći kako su javnoj raspravi prisustvovali uposlenici Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku na čelu sa dekanom, prof. dr. Mensurom Kusturom, ali i veliki broj studenata.

Transkript s javne rasprave, kao i prijedlozi i sugestije koje se u roku dostave Ustavnopravnoj komisiji Parlamenta BiH biti će proslijeđeni Zastupničkom domu PS BiH na razmatranje.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti U Parlamentarnoj skupštini BiH održana javna rasprava o pitanju statusa Sutorine