Edukacijski fakultet u Travniku u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH organizovao Internacionalnu konferenciju

U Travniku je u petak, 13. februara, počela trodnevna Internacionalna konferencija iz oblasti nauke, sporta, edukacije i razvoja "InSSED 2015" u organizaciji Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku i Olimpijskog odbora BiH. Konferencija  je održana na dvije lokacije, u Travniku i na Vlašiću, a cilj joj je razmjena ideja stručnjaka iz različitih zemalja po modelu suvremenog promišljanja i modernog pristupa nauci. Na konferenciji sudjeluju brojni predstavnici visokoškolskih ustanova iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Kosova i Katara.

Konferencija je otvorena predavanjem "Globalizacija - velika slika malog svijeta", koje je održao prof. dr. Izet Rađo, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH. Prof. dr. Rađo je naglasio da je cilj ovog skupa razmjena iskustava stručnjaka, kako iz BiH, tako i šire.

Prisutnima se obratio i dekan Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku prof. dr. Hazim Selimović, koji je izrazio zadovoljstvo  zbog velikog odziva predstavnika visokoškolskih ustanova iz regije. Prema njegovim riječima, namjera je stvoriti suradnju među fakultetima u regiji, u cilju unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja. Sudionike konferencije pozdravio je i rektor Univerziteta u Travniku, prof. dr. Rasim Dacić koji je istakao da Univerzitet, na čijem se čelu nalazi, prednjači po kvaliteti među privatnim visokoškolskim ustanovama, što potvrđuje i činjenica da se među 6.000 studenata na ovom Univerzitetu školuje i 800 državljana Turske, kao i nešto manji broj ostalih inozemnih studenata. Zvanicama se obratio i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, koji je rekao da je Travnik postao prepoznatljiv univerzitetski grad, te da će Vlada nastaviti pomagati razvoj školstva.

U okviru trodnevne konferencije, učesnici i gosti će imati priliku da čuju izlaganja stručnjaka iz različitih naučnih disciplina, ali i da prisustvuju sportskim susretima koji su upriličeni na Vlašiću posljednjeg dana konferencije.

Rad konferencije podržala je svojim prisustvom i delegacija sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, na čelu sa dekanom prof. dr. Mensurom Kusturom, višim ass. Harisom Hasićem i višom ass. Benjaminom Londrc.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Edukacijski fakultet u Travniku u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH organizovao Internacionalnu konferenciju