Uspješna odbrana magistarskog rada kandidata Mirsada Šuvalića

Dana 31.01.2015. godine, sa početkom u 13 sati, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku Mirsad Šuvalić uspješno je odbranio magistarski rad pod naslovom „Državni suverenitet i humanitarne intervencije“. Komisiju su činili: prof. dr. Džemal Najetović (predsjednik), prof. dr. Zijad Hasić (mentor) i prof. dr. Ferid Otajagić (član), te Amina Hajdarević, BA kao zapisničar. Imenovani kandidat je stekao zvanje magistar prava - uža naučna oblast javnopravna.

Kandidat je počeo rad sa uvodnim razmatranjem i metodološkim okvirom istraživanja, koji su korektno urađeni. Nakon toga je izvršio kratak uvod navodeći važnost zaštite ljudskih prava i sloboda koje predstavljaju osnovne vrijednosti savremene civilizacije, a radi boljeg razumijevanja predmetne materije. Zaključeno je da postoje brojna pitanja i pravne dileme kada je riječ o opravdanosti upotrebe vojne sile, koju prate značajni nedostaci pravnog određenja humanitarne intervencije.

Jedan od najvećih doprinosa rada u poimanju predmetne materije - leži u otklanjanju postojeće dileme i velikog broja spornih pitanja koja se odnose na prijetnju ili upotrebu sile protiv suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti svake države koja vrši nasilje nad svojim građanima. Sistematski i temeljito analizirana je državna suverenost, upotreba sile i tretman ljudskih prava kao glavnih faktora koji se trebaju uzeti u obzir kako bi se bolje razumjela uloga i funkcija državnog suvereniteta, kao i humanitarne intervencije.

Prema riječima komisije, kandidat je obradio aktuelnu i interesantnu temu koja izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću analize, kao i koristi doprinosa kvalitetog pravnog rezona.

 

Autor teksta: Amina Hajdarević, BA

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Uspješna odbrana magistarskog rada kandidata Mirsada Šuvalića