Obavještenje za javnost o netačnom pisanju novinara o povezanosti Univerziteta u Travniku i Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku sa operativnom akcijom „Klaster“

Poštovane i uvažene studentice i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku te cijenjena javnosti,

prije nekoliko dana su mediji objavili da Državna agencija za istragu i zaštitu je vodila krivičnu istragu protiv više visokoškolskih ustanova u BiH u operativnoj akciji „Klaster“. Pojedini portali su pogrešno pisali da je u to bio uključen i Univerzitet u Travniku. Ovo nije tačno!

Želimo vas obavijestiti da Univerzitet u Travniku pa ni Pravni fakultet Univerziteta u Travniku nije bio predmet ili na bilo koji način akterom ove ili druge akcije. Protiv Univerziteta u Travniku i Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku se ne vodi trenutno niti se u prošlosti vodila krivična istraga bilo koje vrste. Niti jedan pretres nije izvršen na bilo kojem od kampusa Univerziteta u Travniku.

Niti jedan službenik Univerziteta u Travniku, pa ni Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, nije uhapšen niti priveden kao rezultat ove ili drugih operativnih akcija. Kao što naši studenti znaju Pravni fakultet Univerziteta u Travniku u potpunosti djeluje u skladu sa svim relevantnim pravnim aktima. Nadležne ustanove vrše konstantne provjere i kontrole koje naša ustanova uvijek i u potpunosti zadovoljava. Mi smo podvrgnuti strožijim kontrolama pa kao rezultat nudimo visoko kvalitetno obrazovanje a što je i potvrđeno akreditacijom i reakreditacijom sa visokim ocjenama.

U najboljem slučaju novinari su napravili grešku uzrokovanu površnim radom i nepošitvanjem pravila novinarske etike i struke. U najgorem slučaju ovo je još jedno u nizu malicioznih napada senzacionalističkih medija usmjerenih na populistički podobne mete bez bilo kakvog obzira prema istini i činjenicama i bez razlikovanja dobrih privatnih fakulteta od loših.

Želimo uvjeriti naše studente i širu javnost da svi novinarski natpisi koji dovode Univerzitet u Travniku i Pravni fakultet Univerziteta u Travniku u vezu sa operativnom akcijom „Klaster“ su neosnovani, netačni i shodno lažni.

Naša u potpunosti akreditovana ustanova nastavlja svim naporima osigurati što bolje uslove i što kvalitetnije obrazovanje svim našim studentima pod budnim okom i konstantnom kontrolom nadležnih državnih organa te nije bila pogođena akcijom „Klaster“ osim usljed napada od strane nesavjesnih novinara.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Obavještenje za javnost o netačnom pisanju novinara o povezanosti Univerziteta u Travniku i Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku sa operativnom akcijom „Klaster“