Humanitarnost na djelu – održana još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi na Pravnom fakultetu

Na kampusu Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku 25.06.2022. godine, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, je održana još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Predstavnici Zavoda su saopštili da je akcija bila u potpunosti uspješna te da su primili toliko jedinica donirane krvi da su kapaciteti terenske jedinice popunjeni.

Uprkos vansezonskim vrućinama (kada je donirana krv najpotrebnija) i činjenici da su u toku junski ispitni rokovi, studenti i osoblje Pravnog fakulteta su se u velikom broju odazvali pozivu da obezbjede krv koja se ne može dobiti na bilo koji drugi način i koja je neophodna u većini medicinskih procedura kada je život u opasnosti a pojedinim članovima društva neophodan svakodnevno.

Pravni fakultet ima uspješnu dugogodišnju saradnju sa Zavodom a akcije dobrovoljnog darivanja krvi su organizovane svake akademske godine, osim 2020. godine usljed pandemije.  Dr. Dinela, dio tima Zavoda, je podsjetila kako je Pravni fakultet Univerziteta u Travniku upravo bio prva visokoškolska ustanova 2021. godine je pozvala Zavod i upriličila akciju dobrovoljnog darivanja krvi čak i prije ostenzibilnog kraja pandemije.

Studenti ali i posjetioci kampusa Pravnog fakulteta su imali priliku prisustvovati obukama o važnosti doniranja krvi. Između ostalog je istaknuto kako jedna jedinica donirane krvi može spasiti do tri života a kako je sam čin doniranja nešto što nije štetno za donatora – upravo suprotno. Tijelo donatora može nadomjestiti doniranu krv relativno brzo a karakteristike nove krvi doprinose zdravlju i pa se donatori već sljedeći dan osjećaju bolje nego prije doniranja a taj osjećaj se nastavlja danima. Svaka jedinica donirane krvi se temeljito testira pa donatori mogu rano saznati za eventualne probleme sa vlastitim zdravljem, između ostalog je ukazano na predavanjima.

Prof. dr. Ismet Alija, osnivač i glavni menadžer Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku je ovom prigodom istakao: „Dobrovoljno darivanje krvi je krajnja manifestacija humanosti osobe. Ona demonstrira društvenu svijest koju nastojimo gajiti kod naših studenata. Kao što krv koja je danas dobrovoljno darovana će pomoći našem društvu tako se nadamo da će kadar koji obučavamo na našoj ustanovi sutra biti faktor boljitka našem društvu.“

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Humanitarnost na djelu – održana još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi na Pravnom fakultetu