Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku dobitnik nagrade za afirmaciju muzičkih autorskih prava u BiH

Doc. dr. Haris Hasić je ovogodišnji dobitnik „Oskar Danon“ nagrade za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u Bosni i Hercegovini od Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS).

Dodjeljujući nagradu docentu Hasiću je istaknuto: „ Iako ne dolazi iz reda autora, svojim zalaganjem u deset godina AMUS-ovog postojanja pravno je stajao iza svakog člana AMUS-a, adekvatno pozicionirajući stvaralaštvo koje baštini i sam AMUSte mu se odlukom Upravnog odbora dodjeljuje upravo ova nagrada za zaštitu autorskog djelovanja.“

Dobitnici AMUS-ovih nagrada za 2021. godinu su:

  • Nagrada "Avdo Smailović" (za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike): Mladen Janković
  • Nagrada "Fra Grgo Martić" (za promociju muzike naroda u BiH): fra Ivo Marković
  • Nagrada "Vlado Milošević" (za muzičku publicistiku i muzikologiju): prof. dr. Amila Ramović
  • Nagrada "Kemal Monteno" (za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike): Eldin Huseinbegović i Maja Sarihodžić
  • Nagrada "Indexi" (za rok i alternativnu muziku): Alen Islamović i Zijo Rizvanbegović
  • Nagrada "Ismet Alajbegović Šerbo" (za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike): Zlatko Sjerić
  • Nagrada "Slobodan Bodo Kovačević" (za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike): Hamdija Salihbegović i Emir Bukovica
  • Nagrada "Dražen Ričl" (za najboljeg mladog autora): Mejdi Sulejmani
  • Nagrada "Oskar Danon"(za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH): doc. dr. Haris Hasić i prof. emer. Rešad Arnautović
  • Nagrada za životno djelo: Ibrahim Mangafić
  • Nagrada "Cvjetko Rihtman" (za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH)
    • Za studenta muzičke akademije u Mostaru- Iva Čubela
    • Za studenta muzičke akademije u Sarajevu - Mirza Gološ
    • Za studenta akademije u Banja Luci - Sergej Vanjin
    • Za studenta akademije u Istočnom Sarajevu - Vehbija Hodžić

Kako AMUS proslavlja deset godina uspješnog djelovanja, posebna komemorativna priznanja su dodjeljena Mirzi Hajriću, prvom generalnom direktoru Stručne službe AMUS-a i Edinu Dervišhalidoviću (koji djeluje pod pseudonimom Dino Merlin), dugogodišnjem predsjedniku Skupštine AMUS-a.

Nagrada docentu Hasiću je dodjeljena na svečanoj ceremoniji 22.06.2022. godine u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sa prenosom uživo na Hayat televiziji.

Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca je organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskih prava autora muzičkih djela. Članica je Međunarodne konfederacije društava autora i kompozitora – CISAC i najveća kolektivna organizacija u našoj državi. Zastupa sve autore muzičkih djela iz BiH i svijeta.

Doc. dr. Haris Hasić je prodekan za naučno istraživačku djelatnost i razvoj te profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku. Magistrirao je i doktorirao na temama iz prava intelektualnog vlasništva. Pravni je savjetnik AMUS-a od 2016. godine.

Sa osnivačem i glavnim menadžerom Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, prof. dr. Ismetom Alijom, koautor je brojnih stručnih i naučnih članaka objavljenih u našoj državi i inostranstvu te pet knjiga o autorskom pravu. Koautor je predstojećeg drugog izdanja Priručnika za intelektualno vlasništvo za sudije, finansiranog od strane vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Certificirani je predavač za intelektualno vlasništvo za Centar za edukaciju sudija i tužilaca te Agenciju za državnu službu Bosne i Hercegovine.

Alumni je kolokvija za predavače intelektualnog vlasništva organiziranog od strane Svjetske Organizacije za Intelektualno Vlasništvo a predavao je za Svjetsku Trgovinsku Organizaciju u Kazakhstanu i Turskoj.

Docent Hasić ističe: "Budućnost Bosne i Hercegovine se nalazi u umovima naših autora a autorsko pravo je kako ćemo tu budućnost i ostvariti!".

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku dobitnik nagrade za afirmaciju muzičkih autorskih prava u BiH