Pravni fakultet Univerziteta u Travniku postao je punopravni član Evropskog udruženja pravnih fakulteta (ELFA)

Pravni fakultet Univerziteta u Travniku postao je punopravni član Evropskog udruženja pravnih fakulteta (European Law Faculties Association – ELFA) čim se pridružio znamenitom krugu od preko dvije stotine pravnih fakulteta iz 49 zemalja svijeta.

Potpisom prof. dr Laurence Gormley-a, profesora na Univerzitetu u Groningenu i predsjednika ELFA-e je završeno ispitivanje podobnosti Pravnog fakulteta te je istom pružen status punopravnog člana, sa svim pravima i privilegijama koji sleduju. 

Kao rezultat, između ostalog, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku će imati pristup visokom, profesionalnom forumu za ramjenu ideja i znanja, mogućnost za učešće na brojnim seminarima, konferencijama, simpozijima kao i drugim razmjenama druženja i znanja. Studenti, kao i osoblje, učestvovaće u projektima ELFA-e kao i biti obavješteni o najnovijim dostignućima u polju razvoja kako pravne teorije tako i najnovijih realizacija u edukovanju i istraživanju prava, te biti u stanju da sami oblikuju pravne tokove.

Evropsko udruženje pravnih fakulteta je osnovano 1995. godine u gradu Luvenu u Belgiji, kao rezultat potrebe za pitanjima koji su nastali u provođenju Bolonjske deklaracije.

Osnivači 80 pravnih fakulteta širom Evrope smatrali su da je za uspješnu reformu pravnog obrazovanja neophodno pružiti platformu za diskusiju i koordinaciju toka i implementacije reforme, a da bi se pružila razmjena pogleda i najboljih praksi među njenim članicama. Vjerovali su da će takvo udruženje voditi do povećanja kvaliteta pravnog obrazovanja u Evropi kao i do osiguranja da će Bolonjske reforme postići svoj puni potencijal te dovesti do trajnog poboljšanja pravnog obrazovanja.

Danas ELFA broji preko dvije stotine članica, uglednih pravnih fakulteta. Pored svih zemalja kako u Evropskoj uniji, tako i u kontinentalnoj Evropi, članice ELFE su i pravni fakulteti iz brojnih drugih zemalja.

U Bosni i Hercegovini samo još jedan pravni fakultet je član ove prestižne asocijacije. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Pravni fakultet Univerziteta u Travniku postao je punopravni član Evropskog udruženja pravnih fakulteta (ELFA)