Održana simulacija glavnog pretresa u krivičnom postupku na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, u okviru Pravne klinike iz krivičnog procesnog prava, pod nadzorom prof. dr Osmana Jašarevića i više asistentice Ene Kazić, dana 12.05.2015. godine, sa redovnim studentima III godine, održana je simulacija glavnog pretresa u krivičnom postupku.

U toku semestra studenti su dobili hipotetički slučaj temeljem kojeg su sastavljali pravne akte iz krivične oblasti (prijavu krivičnog djela, optužnicu, sporazum o priznanju krivnje, presudu), a kao kruna njihovog stečenog znanja iz predmeta Krivično procesno pravo, upriličena je i simulacija suđenja.

Studenti su dobili uloge subjekata krivičnog postupka, a scenario su napisali studenti III godine (R), uz nadzor predmetnog profesora i više asistentice, a kojeg su oživjeli na simulaciji suđenja.  „Sudsko vijeće“ je bilo u sastavu Naide Korajlić kao predsjednice vijeća, Adnana Spahića i Ajle Raščić kao članova vijeća, dok je u ulozi stručnog saradnika suda bila Andrea Gudelj. U ulozi tužioca okušao se Ajdin Uzunović, u ulozi advokata Jelena Pejić, dok je Omar Mehović bio u ulozi optuženog. Saslušani su svjedoci tužilaštva Alma Bejtić i Nađa Huković, svjedok odbrane Muamer Kurić, a „vještak“ Dijana Mešić je pred „sudskim vijećem“ izložila svoj nalaz i mišljenje. Zapisničar je bila Ines Perić.  Nakon što je simulirani dokazni postupak završen, sudsko vijeće je donijelo presudu u predmetu.

Pored toga što će studentima kvalitetno pružiti teoretsko znanje iz predmeta, vizija Pravnog fakulteta je da studentima  pruži i praktična znanja i iskustva iz materije koju teoretski savladaju. Na taj način će studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, po završetku svog studija biti u cjelosti spremni da se pokažu kao dobri pravnici koji imaju iskustva u sastavljanju pravnih akata i koji su osposobljeni za  kvalitetno izvršavanje obaveza svog radnog mjesta.

Autor teksta: Ena Kazić, MA

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Održana simulacija glavnog pretresa u krivičnom postupku na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku