Pravni fakultet Univerziteta u Travniku ugostio dopredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Brunu Bojića

U prostorijama Pravnog fakultetu u Kiseljaku 24. marta 2011. g. održao je predavanje dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić. U svome izlaganju dopredsjednik Bojić je istakao da Vanjskotrgovinska komora BiH zastupa interese privrednika sa cijele teritorije BiH te da aktivno surađuje sa svim ostalim komorama u BiH, a članovi Komore su: banke, osiguravajuća i druga pravna lica, privredna lica registrirana za obavljanje poslova sa inozemstvom. Članovi Komore su i univerziteti, fakulteti i druge obrazovne institucije.

Vanjskotrgovinska komora obavlja poslove javnih ovlaštenja i razvija povoljne uslove za strane investicije; također radi na promociji i organizaciji domaćih i međunarodnih sajmova

’’U okviru svojih nadležnosti Komora osigurava zastupanje interesa njenih članova putem članstva Komore u međunarodnim asocijacijama. Vanjskotrgovinska komora također obavlja poslove javnih ovlaštenja i razvija povoljne uslove za strane investicije, također radi na promociji i organizaciji domaćih i međunarodnih sajmova. Komora prati nastupe privrednika i u zemlji i u inozemstvu. U okviru Komore djeluje agencija za promociju izvoza. U partnerskom odnosu sa nadležnim organima BiH, a prevashodno sa Ministarstvom vanjske trgovine, Ministarstvom vanjskih poslova te sa Ministarstvom komunikacija i transporta, najviše utiče na razvoj i unapređenje vanjsko-trgovinske politike. Vanjskotrgovinska komora BiH utiče također na razvoj i unapređenje carinske politike i tarifa, razvoj i unapređenje međunarodnih finansija te na razvoj i unapređenje međunarodnog transporta i komunikacija.’’ – istakao je g-din Bojić.

U sklopu Vanjskotrgovinske komore BiH uspostavljen i arbitražni sud

U okviru Vanjskotrgovinske komore postoji sektor privrede koji organizira rad i aktivnosti članova putem strukovnih udruženja, grupacija, sekcija, pokrivajući sve industrijske grane. Komora u svom djelovanju također vrši izradu ekonomskih podataka i analiza za unapređenje privrednog ambijenta u zemlji, kao i za unapređenje ekonomske suradnje BiH sa inozemstvom. U okviru Komore djeluje institut za edukaciju, gdje se vrši profesionalno osposobljavanje i usavršavanje. Organiziraju se i razni seminari i treninzi. Iz svega navedenog može se zaključiti da je Komora visokoprofesionalna, organizirana asocijacija privrednika sa područja cijele BiH, sa širokim obimom aktivnosti i ovlaštenjima. Vanjskotrgovinska komora predstavlja važan segment u procesu poslovanja i unapređivanja. Komora je uistinu i institucija koja predstavlja sponu između privrednika i izvršne i zakonodavne vlasti u cilju zastupanja interesa privrede BiH.

Ono što je interesanto za buduće pravnike jeste i činjenica da je u sklopu Vanjskotrgovinske komore BiH uspostavljen i arbitražni sud, koji je samostalan sud, i koji služi za arbitažno rješavanje sporova.

Na kraju svog izlaganja dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH je istakao da se iskreno nada da će njegova posjeta biti podstrek da se u budućnosti pozovu u posjetu i sve institucije koje zapošljavaju pravnike, i da će oni, nakon što vide program rada i najbolje predavače, donijeti zaključak da je buduće pravnike Pravnog fakulteta u Kiseljaku poželjno zaposliti. 

Vi ste ovdje: Početna Naučni rad Seminari Pravni fakultet Univerziteta u Travniku ugostio dopredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Brunu Bojića