Poziv za prisustvo predavanjima prof. dr. Barbora Holá i prof. dr. Joris van Wijk

Poziv za prisustvo predavanjima

“Kada je pravda zadovoljena: život nakon osuđujuće i oslobađajuće presude na međunarodnim krivičnim sudovima i tribunalima”

 prof. dr. Barbora Holá i prof. dr. Joris van Wijk

VU Univerzitet u Amsterdamu

 

 

Počinitelji međunarodnih krivičnih djela kao što su genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini se veoma često obilježavaju kao “hostis humanis generis” – neprijatelji cijelog čovječanstva. U posljednjih nekoliko desetljeća, međunarodni krivični sudovi i tribunali uspostavljeni su da sude “onim koji su najviše odgovorni za međunarodne zločine”. Glavni primjeri takvih internacionalnih(izovanih) tribunala su ad hoc sudovi za Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju (ICTY), Ruandu (ICTR), Sierra Leone (SCSL) i stalni Međunarodni krivični sud (ICC).

Ovi sudovi su u posljednjih nekoliko decenija sudili više od 150 počinitelja međunarodnih krivičnih djela počinjenih tokom sukoba u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, Ruandi, Sierra Leone, Kongu ili Maliju.

Što se događa s tim "neprijateljima cijelog čovječanstva", nakon suđenja pred međunarodnim krivičnim sudom? Gdje su zatvoreni i pod kojim uvjetima? Kako i gdje budu pušteni nakon što  odsluže kaznu i što se događa s njima nakon toga? Šta je s onima koji su oslobođeni nakon međunarodnog krivičnog procesuiranja? Koje su glavne dileme i izazovi međunarodnog krivičnog pravosuđa u tom pogledu?

O ovim i mnogim drugim pitanjima koja se odnose na život poslije suđenja pred međunarodnim krivičnim sudovima i tribunalima, kao i o rezultatima eksplorativnog empirijskog istraživačkog projekta “Kada je pravda zadovoljena” (“When Justice Is Done”) predavanja će održati prof. dr. Barbora Holá i prof. dr. Joris van der Wijk.

Predavanje će biti održano 5. aprila 2017. godine u 12 sati u Amfiteatru 3 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, Azapovići 439, Kiseljak.

Ovim putem se pozivaju sva zainteresovana lica da prisustvuju predavanjima.

Barbora Holá je profesor na Katedri za krivično pravo i kriminologiju, VU Univerziteta u Amsterdamu, viši istraživač Nizozemskog instituta za proučavanje kriminala i sprovođenje zakona (Netherlands Institute for the Study of Crime and Law Enforcement-NSCR) i saradnik u Centru za Međunarodno krivično pravosuđe (Center for International Criminal Justice-CICJ). U svom istraživanju fokusira se na pitanja tranzicijske pravde, posebno (međunarodnih) krivičnih suđenja, kažnjavanja za međunarodne zločine, kao i sprovedbu međunarodnih sankcija.

Joris van Wijkje profesor kriminologije, VU Univerziteta u Amsterdamu, izvršni direktor Centra za Međunarodno krivično pravosuđe (Center for International Criminal Justice-CICJ) i voditelj master programa Međunarodno krivično pravo i kriminologija. Njegov intelektualni habitus usmjeren je na pitanja međunarodnog krivičnog pravosuđa, osobito na posljedice primjene člana 1. stav f. Konvencije o statusu izbjeglica (op.a. navedeni član Konvencije o statusu izbjeglica se ne primjenjuje na subjekte koji su: počinili zločin protiv mira, ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti, teško nepolitičko krivično djelo izvan zemlje izbjeglištva, prije nego što su u nju prihvaćene kao izbjeglice i za djela koja su u suprotnosti sa ciljevima i načelima Ujedinjenih naroda) i na život počinitelja nakon što su oslobođeni ili osuđeni od strane međunarodnih krivičnih sudova.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Poziv za prisustvo predavanjima prof. dr. Barbora Holá i prof. dr. Joris van Wijk