Odbrana doktorske disertacije Sadmira Karovića

Dana 27.06.2015. godine, sa početkom u 14 sati, u sali 5 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, doktorsku disertaciju pod naslovom “Kriminološki aspekti genocida u Bosni i Hercegovini 1992-1995.”, uspješno je odbranio doktorant mr Sadmir Karović.

Komisija za odbranu doktorske disertacije je bila u sljedećem sastavu: prof. dr Nedžad Korajlić (predsjednik komisije), prof. dr Hana Korać (mentor) i prof. dr Hasan Balić (član), dok je v.ass. Meliha Frndić Imamović bila u svojstvu zapisničara.

Naučni cilj doktorske disertacije odnosio se na katalogiziranje kriminoloških faktora genocida, te sagledavanja kriminološkog aspekta ove pojave u cjelini, na osnovu već utvrđenih krivičnopravnih činjenica u dosadašnjoj praksi međunarodnog i domaćeg pravosuđa. Činjenica je da međunarodnopravni dokumenti koji se odnose na zaštitu ljudskih prava i sloboda pojedinaca i kolektiviteta nisu dali očekivane rezultate u smislu prevencije oblika genocida predstavljalo je za kandidata intenciju za istraživanje date teme. Kriminološki aspekt ove pojave se neopravdano zanemaruje, tako da ostaju brojna pitanja bez odgovora koja se odnose na deterministilki odnos uzrok-genocid-posljedica. U tom smislu kandidat je imao intenciju da istraživanjem kriminološkog aspekta genocida pruži naučni i pragmatski doprinos u budućim institucionalnim i zakonskim projektima koji se odnose na institucionaliziranje efikasnih mehanizama zaštite prava individuuma i kolektiviteta koji mogu biti objektom zločina. Kandidat je primjenom kompatibilnih metoda istraživanja i istraživačkih postupaka sagledao bitne kriminološke aspekte ove pojave, oslobođen od svih predrasuda i stereotipa u istraživanju pojave genocida.

Komisija je zaključila da je doktorant odgovorno pristupio istraživanju ove vrlo zahtjevne teme, što je značajan doprinos pravnoj nauci i praksi. Nakon što je kandidat odgovorio na postavljena pitanja komisije, ista se povukla na odlučivanje te je jednoglasno ocijenila kandidata ocjenom 10 (izvrstan). Mr Sadmir Karović stekao je zvanje doktora pravnih nauka na užoj naučnoj oblasti krivičnopravnoj.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Odbrana doktorske disertacije Sadmira Karovića