Uspješna odbrana magistarskog rada Anele Čović

Dana 02.06.2015. godine, sa početkom u 12 sati, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku Anela Čović uspješno je odbranila magistarski rad pod naslovom „Pravna priroda i posebnost pravnog statusa osoba sa posebnim potrebama“. Komisiju su činili: doc. dr Halid Ganija (predsjednik), prof. dr. Sead Dizdarević (mentor) i prof. dr. Ferid Otajagić (član), te Amina Hajdarević, BA kao zapisničar. Imenovana kandidatkinja je stekla zvanje magistar prava - uža naučna oblast javnopravna.

Kandidatkinja je počela rad sa uvodnim razmatranjem i metodološkim okvirom istraživanja, koji su korektno urađeni. Jedan od najznačajnih pokazatelja razvijenog civiliziranog društva jest briga za osobe sa posebnim potrebama. Takve osobe, sa manjim ili većim oštečenjem, ne mogu postići rezultate i ispuniti kriterije koje nameće moderno društvo, te kao takve teško uspijevaju da se izbore za svoja prava i ostvare svoje ravnopravno mjesto u društvu. Domaćim i međunarodnim pravnim aktima koji su preuzeti u domaći pravni sistem predviđen je niz prava i obaveza za osobe sa posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini, a između ostalog i zdravstvena i socijalna zaštita kao važna stavka u životu svakog građanina, a od posebne važnosti u svakodnevnom životu osobe sa posebnim potrebama.

Prema riječima komisije, kandidatkinja je obradila aktuelnu i interesantnu temu koja izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću analize.

Autor teksta: Amina Hajdarević, BA

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Uspješna odbrana magistarskog rada Anele Čović